Ugradnjom LED rasvjete u pješačke prijelaze i iscrtavanjem horizontalne signalizacije, u četvrtak 30. travnja završeni su radovi u Ulici kralja Zvonimira. Nakon osam mjeseci intenzivnih radova, ulica je puštena u promet u oba smjera cijelom svojom dužinom.

Tom prigodom održan je susret s novinarima na otvorenom prostoru. Izvršene radove i najave budućih aktivnosti predstavili su Gradonačelnik Šibenika dr. Željko Burić, zamjenik gradonačelnika Danijel Mileta, direktor Vodovoda i odvodnje Frane Malenica, te Marko Sarađen, direktor tvrtke izvođača radova na dionici.

Radovi u Ulici kralja Zvonimira traju od rujna 2019. godine. Kroz projekt Aglomeracije rekonstruirana je vodovodna i kanalizacijska mreža, te uređen sustav prikupljanja oborinskih voda. Paralelno s Aglomeracijom, Grad Šibenik pokrenuo je niz radova i projekata na uređenju i opremanju glavne gradske ulice. Postavljene su plinske instalacije, te obnovljena električna i telekomunikacijska mreža. Ugrađena je podzemna infrastruktura za prihvat skorašnjeg sustava videonadzora, uključivo prometne sigurnosti. Izgrađen je nogostup u cijeloj duljini ulice, od čvora Meterize  do Poljane, te je postavljena i nova LED rasvjeta i novi semafor kod skretanja na Staru cestu. Napravljeno je autobusno ugibalište i ugrađeni podzemni kontejneri kod kazališta. Rekonstruiran je plato ispred Vatrogasnog doma, te uređen promet na križanju kod Doma zdravlja, prema Crnici i Zagrađu. Uz ulicu u neposrednoj blizini dječjeg vrtića Građa uređen je parking. Iscrtana je nova horizontalna signalizacija s dodatnim naglaskom na sigurnosti pješaka. U Ulici kraljice Jelene proveden je svojevrsni pilot projekt postavljanja električnih i telekomunikacijskih instalacija ispod kamenih ploča. Ta će iskustva poslužiti u budućim aktivnostima u staroj gradskoj jezgri, gdje je dugoročni cilj ukloniti sve nadzemne kablove koji nagrđuju vizuru grada.

Završna faza radova izvršena je u izrazito otežanim okolnostima. Zbog prijetnji uzrokovanih širenjem virusa izvršena je reorganizacija gradilišta, uz poštivanje uputa i mjera zaštite. Zahvaljujući izuzetnim naporima investitora i izvođača, nije izgubljen niti jedan radni dan, te su radovi završeni gotovo mjesec dana prije predviđenog roka. Prijevremeni završetak radova u Ulici kralja Zvonimira otvorio je mogućnost otvaranja novih gradilišta prije turističke sezone. Novi radovi započinju već od sljedećeg tjedna te će tijekom lipnja, ovisno o situaciji, biti donesena odluka o njihovoj obustavi ili nastavku tijekom ljeta. Radovi se nastavljaju i u prigradskim naseljima Zablaće, Brodarica i Jadrtovac. Očekivani završetak svih radova je lipanj 2021. godine.

Otvaranje Ulice kralja Zvonimira poklopilo se s usporavanjem epidemije, povratkom života u kakvu – takvu normalu i ponovnim otvaranjem čitave zemlje koji se očekuje tijekom svibnja, što današnjem događaju daje dodatni ton optimizma.